Servicii Oferite de Fundatia Estuar

Activitati de consiliere psihologica

Descriere: Consilierea psihosociala reprezinta un proces terapeutic suportiv prin care beneficiarii sunt ajutati in deblocarea si consolidarea mecanismelor cognitive, emotionale, atitudinale si motivationale in scopul reintegrarii in societate.

Metodologie: Abordarea este secventiala, rational-emotionala, interpersonala, de sorginte existentialista, persoana este asistata sa-si infranga neincrederea si pasivitatea, sa se auto-descopere, sa gaseasca factorii declansatori pentru imbunatatirea perceptiei sale de sine si a modului in care functioneaza pe plan social. Planul individual se bazeaza pe stabilirea de obiective mici si masurabile, faza de implementare si rezolvare, faza de feed-back si revizuire, faza de stabilire a unor noi obiective de progres personal. Psihologul lucreaza prin sedinte individuale saptamanale, de tip standard, la care adauga sesiuni de criza in caz de necesitate.

Activitati de consiliere sociala

Descriere: In aceasta activitate se urmareste aflarea situatiei persoanei cu probleme de sanatate mintala, pentru integrarea/reintegrarea in comunitate a fiecarui individ consiliat, precum si deprinderea unor mecanisme de identificare a solutiilor in perioadele de dificultate ale acestora. De asemenea, consilierea sociala vizeza identificarea facilitatilor/serviciilor si accesarea tuturor drepturilor de care beneficiaza persoanele cu probleme de sanatate mintala.

Metodologie:
Persoana este asistata de catre asistentul social pentru a-si imbunatatati modul de functionare pe plan social. Planul individual se bazeaza pe stabilirea de obiective mici si masurabile: faza de implementare si rezolvare, faza de feed-back si revizuire, faza de stabilirea a unor noi obiective de progres personal. Asistentul social se deplaseaza la domiciliul beneficiarului, completand ancheta sociala si continuand in sedinte realizate la centru.

Activitati de consiliere juridica

Descriere: Consilierea juridica este un serviciu oferit de catre un jurist si care se bazeaza pe sedinte regulate, saptamanale si gratuite prin care beneficiarii sunt ajutati sa rezolve diferite probleme de ordin legal, sa-si cunoasca mai bine drepturile.

Metodologie: Beneficiarii se inscriu pe liste saptamanale de programare la jurist, acesta le ofera consultatii gratuite pe problemele specifice de ordin juridic. Persoanele cu problem de sanatate mintala sunt responsabile pentru punerea in practica a sugestiilor juristului, cu ajutorul asistentului social, si revin la jurist pentru feed-back si revizuiri pana la rezolvarea cazurilor.

Activitati de consiliere psihiatrica

Descriere: Consilierea psihiatrica este un serviciu oferit de catre un psihiatru, prin care beneficiarii sunt ajutati sa fie mai informati, sa invete se gestioneze mai bine anumite probleme legate de manifestarile bolii si de efectele medicatiei, sa stie ce trebuie sa faca in diferite situatii, sa-si recunoasca semnele recaderilor, sa fie ascultati de catre un specialist, etc. Acest serviciu ii ajuta sa aiba mai mult controlul asupra bolii, sa fie mai informatii, sa anticipeze si sa ia decizii in ceea ce priveste viata lor.

Metodologie:
Persoanele cu problem de sanatate mintala se inscriu pe liste saptamanale de programare la psihiatru, acesta le ofera consultatii gratuite pe problemele specifice de ordin psihiatric, legate de manifestarile bolii psihice si de efectele medicatiei prescrise. Beneficiarii sunt responsabili pentru punerea in practica a sugestiilor psihiatrului, cu ajutorul asistentului social, si revin la psihiatru pentru feed-back si revizuiri, in functie de programare, pana la rezolvarea cazurilor.

Activitati educative/instruire

Descriere: Ansamblu de activitati care sporesc sau consolideaza abilitatile cognitive si intelectuale ale beneficiarilor.

Metodologie: In functie de necesitatile beneficiarilor, echipa Centrului Social alcatuieste un program de activitati educative/de instruire, cu frecventa regulata, saptamanala. Printre aceste activitati enumeram: exercitii de comunicare, activitati de alfabetizare, activitati de cultura generala, educatie pentru sanatate, activitate de informare civica, educatie religioasa, cursuri de limbi straine si initiere calculator. In functie de interesul beneficiarilor fata de aprofundarea tematicilor se alcatuiesc curicule cu termene pre-stabilite. Activitatile sunt sustinute si supervizate de catre asistenti sociali precum si de instructori cu experienta in domeniile respective.

Ateliere lucrative

Descriere: Acest serviciu reprezinta totalitatea activitatilor ocupationale, practice prin care beneficiarii isi formeaza sau consolideaza, intr-un mediu protejat, abilitatile lucrative. Implicarea in aceste ateliere lucrative reprezinta un pas important in procesul beneficiarilor de reintegrare in viata social-economica. Beneficiul este crearea unor abilitati necesare unei vieti indipendente, deprinderea cu anumite rigori ale unui program, dezvoltarea abilitatii de a lucre impreuna cu altii, etc.

Metodologie: In functie de interesele, solicitarile si abilitatile deja existente ale beneficiarilor se alacatuiesc ateliere lucrative in cadrul carora beneficiarii pot lucra diferite produse. Diferenta dintre aceste activitati si cele creativ-terapeutice o reprezinta centrarea aprofundata pe realizarea eficienta de produse si pe pregatirea sistematica a beneficiarilor pentru insertia pe piata muncii.  Printre activitatile acestor ateliere enumeram: iconografie, cusut, broderie, tricotaje, tamplarie, traforaj, producere de margele si lumanari. Beneficiarii urmeaza in prealabil serii de mini-cursuri, cu parti teoretice si practice, si sunt coordonati si supervizati de un instructor cu experienta in activitatile respective.

Consiliere si orientare vocationala

Descriere: Acest serviciu include evaluarea vocationala a beneficiarilor. Exista o serie de evaluari psihologice sau ale intelectului, care se fac pentru pentru beneficiari, insa acestora nu li s-a oferit o evaluare vocationala profesionista, care sa-i ajute la orientarea pe piata muncii.

Metodologie:
Prin aceasta activitate se doreste orientarea grupului tinta in ceea ce priveste alegerea ocupatiei, tinandu-se cont de capacitatile si abilitatile fiecaruia. Numai asa, ei vor putea obtine performante pe plan profesional si astfel le vor creste sansele de integrare profesionala in calificarea pe care au obtinut-o in cadrul proiectului. Unul dintre motivele esecurilor persoanelor cu probleme de sanatate mintala la locul de munca este acela ca ei sunt dezorientati in alegerea locului de munca potrivit abilitatilor proprii. Alegerea unui loc de munca nepotrivit aduce un grad crescut de stres beneficiarului, care oricum are putina incredere in propriile forte de a face fata unui program de munca (si de viata) atat de diferit de cel al unui pensionar. In alegerea ocupatiilor potrivite se va tine cont de 2 caracteristici: capacitatile beneficiarilor evaluate prin testele de evaluare vocationala si de lista calificarilor care sunt de actualitate pentru piata de munca.Se vor alege 3 ocupatii principale pentru fiecare beneficiar. Se va intocmi o scala care va evidentia capacitatile beneficiarilor pentru fiecare dintre ocupatiile alese. Beneficiarul, impreuna cu membrii echipei interdisciplinare vor alege ocupatia cea mai potrivita si pentru care exista cursuri de calificare/recalificare disponibile pe piata.

Consiliere pre si post angajare

Descriere: Prin acest serviciu, beneficiarul este ajutat in medierea relatiei cu angajatorul, in solutionarea conflictelor dar si in mentinerea locului de munca accesat. Atat beneficiarul, cat si angajatorul, vor fi consiliati cu privire la drepturile si indatoririle fiecaruia.

Metodologie: Prin aceasta activitate, echipa interdisciplinara va participa la intalniri cu managerii departamentului resurse umane din cadrul companiilor angajatoare/potentialii angajatori ai beneficiarilor pentru a-i reprezenta, pentru a-i sprijini in sustinerea propriilor drepturi.  De asemenea, un membru al echipei interdisciplinare va ramane ca persoana de contact in relatia proaspatului angajat, cu angajatorul si cu colegii de munca. In situatia aparitiei eventualelor conflicte, el/ea vor media conflictul si vor consilia beneficiarul pentru a evita aparitia in viitor a unor situatii similare. Lunar se vor organiza intalniri ale beneficiarilor angajati, intalniri ce vor lua forma unor grupuri de suport.

Activitate de job-club

Descriere: Acest serviciu reprezinta ansamblul de masuri necesare pentru ca beneficiarii sa poata gasi, obtine si mentine un loc de munca, ca o conditie esentiala in procesul reintegrarii lor sociale.

Metodologie:
Beneficiarii sunt asistati pe tot parcursul procesului acesta sa-si redescopere abilitatile de munca, sa conceapa un cv, sa studieze regulat piata muncii, sa se pregateasca pentru interviu, sa se deprinda cu operatiuni de durata care presupun rabdare si atentia uzuala intr-un proces de munca. Asistarea mai implica insotierea la targuri de joburi, mediere in relatie cu AJOFM si angajatorii, suportul moral si psihologic acordat beneficiarilor pentru a-si mentine locul de munca. Aceasta activitate este strans corelata cu atelierele lucrative si activitatile de instruire, in particular cu cele solicitate pe piata muncii in prezent – cursurile de limbi straine si cele de initiere pe calculatoare.

Sedinte de suport individual/ grupuri de suport colectiv pentru beneficiari

Descriere: Sesiuni de management al unor situatii problematice sau de criza pentru beneficiari.

Metodologie:
La cererea beneficiarilor se organizeaza scurte sedinte de suport individual, prin care se incearca rezolvarea unor situatii care ridica probleme persoanelor cu probleme de sanatate mintala, precum si prevenirea unor potentiale crize existentiale, respectiv a re-spitalizarilor. Se incurajeaza un echilibru intre existenta acestor sedinte si intarirea capacitatii de rezolvare a problemelor. O alta modalitate este sustinerea de grupuri de suport si auto-suport in cadrul carora beneficiarii isi  impartasesc din experientele lor si isi ofera unii altora sugestii pentru rezolvarea problemelor personale.

Reprezentare sociala - sprijin in relatiile cu institutiile statului si alte organizatii

Descriere: Totalitatea actiunilor formale prin care beneficiarii sunt asistati in relatiile lor cu institutiile statutului sau alte organizatii.

Metodologie:
Echipa mediaza/faciliteaza relatiile cu institutii guvernamentale si neguvernamentale pentru rezolvarea problemelor beneficiarilor in situatiile când acestia solicita ajutorul. Intr-o faza incipienta se evalueaza nevoile beneficiarilor, apoi se creioneaza mici planuri de actiune orientate spre scopurile dezirabile de catre acestia, care sunt revizuite saptamanal. Obtinerea actelor de identitate, a vizei de flotant, a certificatului de handicap, a altor drepturi, vizitele lunare la medicul psihiatru curant, reluarea legaturilor cu apartinatorii, stabilirea altor relatii sociale (casatorie, trai impreuna cu parteneri pe termen lung) sunt cateva dintre situatiile care trebuie gestionate de adultii cu boala psihica. Rolul echipei este de a insoti beneficiarii in aceste demersuri si de a interveni doar atunci cand ei nu pot rezolva singuri problemele. In aceste situatii echipa ofera informatii specialistilor despre proiect si rezultatele sale si cu acordul beneficiarilor, despre acestia.

Sprijin in relatie cu personalul medical din spital sau Centrul de Sanatate Mintala

Descriere: Ansamblu de masuri necesare pentru ca beneficiarii sa aiba parte de o supervizare medicala si psihiatrica eficienta.

Metodologie:
Beneficiarii sunt programati pentru controale medicale si psihiatrice periodice, asistentul social se ocupa ca acestea si tratamentele prescrise sa fie respectate. Totodata, au loc consultari periodice cu personalul medical implicat pentru stabilirea masurilor necesare evolutiei benefice a sanatatii beneficiarilor si pentru prevenirea spitalizarilor. O atentie particulara este acordata prevenirii situatiilor de criza precum si obtinerii de avize necesare certificatului de handicap.

Grupuri de auto-suport pentru beneficiari si apartinatori

Descriere: Intalniri de grup regulate pentru beneficiari si apartinatori.

Metodologie:
Echipa ofera  intalniri de suport si consiliere de grup pentru dezvoltarea capacitatii beneficiarilor si apartinatorilor de a face fata problemelor specifice. Marginalizarea adultilor cu diagnostic psihiatric duce la autostigmatizare, autoizolare in randul beneficiarilor si la descurajare in randul apartinatorilor. Cresterea stimei de sine, a increderii in potentialul propriu si in ceilalti, dorinta de comunicare sunt elemente importante ce trebuie dezvoltate in cazul persoanei cu handicap psihic pentru a accepta si a fi acceptat de comunitate. Pentru fiecare intalnire sunt stabilite cateva subiecte de interes comun care sunt abordate de catre asistent social, iar discutiile sunt purtate intr-o maniera non-directiva.

Activitati recreative

Descriere: Activitatile care ii ajuta pe beneficiari sa-si foloseasca timpul liber intr-un mod placut si constructiv. Printre acestea enumeram: plimbari in aer liber, auditii si cenaclu muzical, cenaclu literar, clubul Femina, clubul barbatilor, activitati sportive, citirea presei si dezbaterea stirilor, jocuri de societate, sarbatorirea zilei beneficiarilor, vizionari de piese de teatru si filme.
 
Metodologie: Beneficiarii sugereaza activitatile recreative dorite la intalnirile saptamanale de consultatie, pe langa activitatile de gen care sunt prestabilite de catre programul Centrului de zi. Alaturi de asistentul social, ei se implica in organizarea activitatilor si decid modul de desfasurare.

Ateliere creativ-terapeutice

Descriere: Serviciul are la baza fundamentele teoretice ale terapiei ocupationale si reprezinta ansamblul de activitati lucrative, prin care beneficiarii isi pot pune in valoare atat abilitatile tehnice, cat si cele artististice.

Metodologie:
Ca parte a procesului de integrare, sustinerea atelierelor creative-terapeutice, bazate pe proceduri de arta combinata si de ergoterapie, reprezinta un serviciu important adresat beneficiarilor. Prin felurite activitati punctuale cum ar fi Ora bucatarului, broderia, confectionarea lumanarilor, confectionarea felicitarilor, pictura, beneficiarii deprind abilitatile incipiente necesare unui proces atat lucrativ cat si artistic, efectul dezirabil de ansamblu fiind terapeutic si motivator. Beneficiarii urmeaza serii de mini-cursuri, cu parti teoretice si practice, si sunt coordonati si supervizati de un asistent social care a fost pregatit in terapie ocupationala. Produsele obtinute sunt folosite pentru a fi prezentate in felurite campanii de promovare si anti-stigmatizare.

Spalatorie si mic atelier de reparatii

Descriere: Acest serviciu este activitate suportiva pentru beneficiarii cu venituri foarte mici sau la limita supravietuirii. Datorita lui beneficiarii lipsiti de mijloace se pot ocupa de igiena personala, pot spala haine, activitate pentru care nu au conditii in casele proprii, sau isi pot repara anumite lucruri personale pentru care nu ar putea plati in afara Centrului.

Metodologie:
Asistentul social realizeaza liste saptamanele de ordine pentru doritori si se asigura ca toti beneficiarii-solicitanti au folosit serviciile dupa necesitati. Pe langa supervizare se asigura si materialele necesare (sapun, sampon, etc). In cazul micilor reparatii supervizarea este asigurata de instructorul de la activitatile lucrative.

Producerea si distribuirea revistei beneficiarilor

Descriere: Producerea si distribuirea unei reviste specifice serveste interesele de exprimare libera si auto-reprezentare a beneficiarilor. Ea este tehnoredactata, asamblata si distribuita de catre beneficiarii insisi si este conceputa pe baza experientelor si intereselor specifice.

Metodologie:
Revista este produsa si distribuita numai de beneficiarii nostri, in acest mod se urmareste dezvoltarea abilitatilor lor de comunicare si auto-reprezentare, dar si cresterea interesului si intelegerii comunitatii fata de persoanele cu nevoi speciale. Coordonatorul de revista si comitetul de redactie, toti beneficiari, prospecteaza interesele celorlalte persoane din centru, realizeaza draftul, listeaza, copiaza si asambleaza revistele care apoi sunt distribuite celor interesati din Centru, apartinatorilor, institutiilor de stat avizate cat si altor organizatii neguvernamentale.

Campanii de informare, advocacy si lobby

Descriere: Materialele informative au rolul de a disemina informatia, de a o adapta la nivelul grupurilor tinta, de a putea fi transmisa corect mai departe, pentru a se putea crea efectul de cascada. Informatia se duce tintit mai ales daca limbajul este adaptat. România este insetata dupa informatii, iar cetatenii sai au inceput sa aprecieze valoarea brosurilor care raspund nevoilor lor. Efectele se vad in timp si eficienta acestor campanii este vizibila deja.

Metodologie:
Se vor organiza campanii de informare pentru constientizarea comunitatilor privind problematica sanatatii mintale si implicarea acestora in multiplicare informatiei in randul grupurilor similare din regiune si din toata tara. Contribuie la reducerea stigmei, marginalizarii si are un rol esential in includerea persoanelor cu probleme de sanatate mintala in comunitate.

Organizare de evenimente de informare a mass-mediei, comunitatii, autoritatilor locale

Descriere: Organizarea de seminarii este o metoda buna de a face cunoscute problemele cu care se confrunta persoanele cu probleme de sanatate mintala cat si de a evalua nevoia de informare a participantilor. Acestea genereaza activitati ulterioare de promovare, informare si actiune comuna. In plus, creste gradul de constientizare a rolului ONG-urilor in procesul de dezvoltare a societatii civile.

Metodologie: Folosind metoda spatiului deschis urmarim sa crestem nivelul de implicare a tuturor categoriilor mentionate pentru limitarea stigmatizarii care se face la adresa persoanelor cu probleme de sanatate mintala, cat si pentru a constientiza nevoia de actiune comuna in ce priveste prevenirea marginalizarii sociale.
Pornind de la prezentarea unor "cazuri" vom lansa subiecte de discutie ca mai apoi sa reiasa directii de actiune pentru fiecare categorie vizata.
Organizarea seminariilor va fi asigurata de echipa din centru si la fiecare dintre acestea vor participa si o parte din membrii comitetelor de initiativa. Acestia au rolul de a unifica rezultatele fiecarui seminar si a le transforma intr-o strategie coerenta, raportata si celorlalte grupuri. Experienta ne-a dovedit ca este mult mai eficient sa cream spatiu deschis comunicarii pentru categorii si interese specifice.

Toate Drepturile Rezervate - Fundatia Estuar