Proiect national in sprijinul persoanelor cu probleme de sanatate mintala

IV EEA Grants MindReset

Proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în Romania
Operator de program www.fondong.fdsc.ro.
Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org
Titlul proiectului: “MindReset.Net - Reţea naţională de sănătate mintală”

În România trăiesc peste 180.000 de tineri și adulți cu dizabilități psihice și mintale

Fundația Estuar și Liga Română de Sănătate Mintală lansează proiectul „MindReset.Net – Rețea națională de sănătate mintală” pentru a sprijini persoanele cu probleme de sănătate mintală și organizațiile neguvernamentale din domeniul sănătații mintale. De asemenea, cele două organizații neguvernamentale se angajează să ajute aceste persoane și organizațiile de specialitate să-și reprezinte mai bine interesele în rândul autorităților locale și centrale.

Un raport recent al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că tulburarile psihice sunt o importantă sursă de dizabilități, cinci din primele 10 poziții ale ierarhiei bolilor în funcție de capacitatea de a genera dizabilități fiind ocupate de tulburări psihice. Prevalența pe viață a acestor boli este de aproximativ 33%, ceea ce înseamnă că unul din trei oameni va avea, la un moment dat, pe parcursul vieții, o tulburare psihică diagnosticabilă prin criterii internațional acceptate.

Numărul persoanelor cu tulburări psihice este unul foarte mare în România, aproape 26% din totalul persoanelor cu deficiențe. În acest context, considerăm că proiectul propus vine să răspundă atât nevoilor identificate de Fundația Estuar, cât și măsurilor stipulate în Planul de acțiune pentru implementarea strategiei Ministerului Sănătății în domeniul sănătății mintale. Mai mult, de-a lungul timpului, persoanelor cu probleme de sănătate mintală nu li s-a acordat dreptul de a-și exprima opiniile. Nici ei, nici familiile lor nu au fost implicați în luarea deciziilor în privința serviciilor de sănătate mintală și sunt supuși în continuare riscului excluderii și discriminării sociale, în toate aspectele vieții. Noi vrem să-i ajutăm să-și facă auzită vocea, a declarat Dr. Cristian Andrei, Președinte al Fundației Estuar.

Concret, proiectul MindReset.net vizează crearea unei rețele de 18 organizații neguvernamentale care vor demara o campanie pentru apărarea intereselor persoanelor cu probleme mintale și promovarea respectării drepturilor acestora în societate. În plus, specialiștii din cadrul proiectului vor furniza servicii de formare pentru angajații organizațiilor neguvernamentale.

O altă componentă importantă o reprezintă stimularea dialogului între autoritățile publice și membrii rețelei, pentru a contribui la formularea de politici publice destinate dezvoltării la nivel local a serviciilor persoanelor cu probleme de sănătate mintală din România

Pentru mai multe detalii despre proiect accesați www.estuar.org

Persoană de contact – Mihai Stancu, Coordonator de rețea, Fundația Estuar, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., 0758 119 317

Note pentru editori

Conform datelor Autorității Naționale pentru Persoane cu Handicap (ANPH), la data de 31.12.2013, existau 699.780 persoane cu deficiențe, dintre care 181.028 persoane tinere și adulte cu dizabilități psihice și mintale.

România a ratificat în 2010 Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități, adoptată de Adunarea Generală a ONU la 13 decembrie 2006 și semnată de România la 26 septembrie 2007 (Legea 221/2010, publicată în M.Of. 792/2010). Astfel, legislația națională trebuia ajustată la principiile și articolele specifice ale Convenției, ceea ce nu s-a întâmplat.

Despre partenerii proiectului
Fundația Estuar a fost fondată în septembrie 1993 de către Asociația Penumbra din Scoția și Liga Română de Sănătate Mintală și este prima organizație din România care a creat pentru adulții cu probleme de sănătate mintală o rețea de servicii de îngrijiri comunitare. Misiunea organizației este oferirea de servicii pentru adulții cu probleme de sănătate mintală din România în vederea reintegrării lor în comunitate. Fundația Estuar este activă în 4 orașe din țară, București, Ploiești, Giurgiu și Cluj, având înființate 5 centre sociale în aceste orașe și deservește anual peste 2000 de beneficiari.
Liga Română de Sănătate Mintală este o organizație neguvernamentală, inter-profesională, înfiinţată în anul 1990 din iniţiativa unui grup de psihiatri, psihologi şi sociologi care acţionează în domeniul sănătăţii mintale, deschisă tuturor persoanelor şi grupurilor care manifestă interes şi preocupare pentru acest domeniu.

Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org

Conţinutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor website-ului.

Toate Drepturile Rezervate - Fundatia Estuar